Gabonafélék

gabonafélék

Gabonafélék:

A gabona azoknak a perjeféléknek az összefoglaló neve, melyeket táplálkozás céljára magjaik miatt termesztenek.
A gabona az egyik főbb táplálékunk.
A gabonafélék lisztjéből készítik a kenyeret, mely az emberiség főbb tápláléka ősidők óta.
A gabona szénhidrátban gazdag.

gabona

Főbb gabonafélék:

kukorica
rizs
búza
árpa
cirok
köles
zab
rozs

kukorica

rizs

Táplálkozásunkban a gabonafélék a szükséges energiabevitelünk közel felét fedezik, emellett gazdagok vitaminban, ásványi anyagokban és élelmi rostban.
A kiegyensúlyozott étrend bázisát a teljes kiőrlésű gabonafélék képezik. A teljes kiőrlésű pékáruk jó forrásai a folsavnak, a B1-, B2-, B6 vitaminnak, valamint a niacinnak (B3 vitamin), pantoténsavnak (B5 vitamin) és a biotinnak (B8 vitamin vagy más néven H vitamin)

Ha tetszett a bejegyzés támogass minket egy 👍-al és egy megosztással!





Népszerű bejegyzések