Húsok, húskészítmények, halak, tojás

sertés hús

A húsok, a húskészítmények, a halak és a tojás, mind teljes értékű fehérjeforrás.
Az, hogy ezekből a termékekből mennyit fogyasszunk függ az életkortól, a nemtől és a fizikai aktivitástól. Egy fejlődésben lévő, napi több órát sportoló kamasz fiúnak nagyobb mennyiségre van szüksége, mint egy keveset sportoló, ülő munkát végző felnőtt nőnek.
Nagyon fontos a minőség! Sovány húst fogyasszunk (pl. csirke-, pulykamell, sertés karaj)!

sonka, kolbász

A húskészítményeknél figyeljünk oda az összetételre.
Minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon!
A húsok elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk.

Főbb tápanyagok:

  • A húsok, a halak és a tojás főbb fehérjeforrásunk. Minél kisebb a zsírtartalma annál magasabb a fehérje tartalmuk.
  • A halak zsírtartalma általában kisebb mint a húsoké és kedvezőbb összetételű, nagyobb bennük az omega-3 zsírsavak aránya.
  • Ásványi anyagok: vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, a húskészítmények nátriumtartalma magas
  • Vitaminok: A-, D-vitamin, B-vitamin csoport, B12-vitamin (kizárólag állati eredetű termékben található)

A húsok színéért a bennük lévő mioglobin, egy izmot felépítő fehérje a felelős.

Vörös húsok: sertés, marha, birka

vörös húsok

Fehér húsok: szárnyasok, házi nyúl

csirke

Zsírtartalmuk kisebb mint a vörös húsoké. A csirke vagy pulyka melle bőr nélkül csak 1% zsírt tartalmaz. A szárnyasok bőre megnöveli a bevitt zsír mennyiségét, így a koleszterin mennyiségét is.

Vad húsok: vaddisznó, szarvas, őz

vaddisznó hús

Minél természetesebb körülmények között él egy állat, annál egészségesebb a húsa. Tehát a növényekkel táplálkozó, állandó mozgásban lévő szarvas húsa nagyobb tápértékű, egészségesebb.

Ha tetszett a bejegyzés kérlek támogass minket egy 👍-al és egy megosztással!





Népszerű bejegyzések