Húsok, húskészítmények, halak, tojás
A húsok, a húskészítmények, a halak és a tojás, mind teljes értékű fehérjeforrás.
Az, hogy ezekből a termékekből mennyit fogyasszunk függ az életkortól, a nemtől és a fizikai aktivitástól. Egy fejlődésben lévő, napi több órát sportoló kamasz fiúnak nagyobb mennyiségre van szüksége, mint egy keveset sportoló, ülő munkát végző felnőtt nőnek.
Nagyon fontos a minőség! Sovány húst fogyasszunk (pl. csirke-, pulykamell, sertés karaj)!
A húskészítményeknél figyeljünk oda az összetételre.
Minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon!
A húsok elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb zsiradékot használjunk.
Főbb tápanyagok:
- A húsok, a halak és a tojás főbb fehérjeforrásunk. Minél kisebb a zsírtartalma annál magasabb a fehérje tartalmuk.
- A halak zsírtartalma általában kisebb mint a húsoké és kedvezőbb összetételű, nagyobb bennük az omega-3 zsírsavak aránya.
- Ásványi anyagok: vas, foszfor, magnézium, kálium, cink, a húskészítmények nátriumtartalma magas
- Vitaminok: A-, D-vitamin, B-vitamin csoport, B12-vitamin (kizárólag állati eredetű termékben található)
A húsok színéért a bennük lévő mioglobin, egy izmot felépítő fehérje a felelős.
Vörös húsok: sertés, marha, birka
Fehér húsok: szárnyasok, házi nyúl
Zsírtartalmuk kisebb mint a vörös húsoké. A csirke vagy pulyka melle bőr nélkül csak 1% zsírt tartalmaz. A szárnyasok bőre megnöveli a bevitt zsír mennyiségét, így a koleszterin mennyiségét is.
Vad húsok: vaddisznó, szarvas, őz
Minél természetesebb körülmények között él egy állat, annál egészségesebb a húsa. Tehát a növényekkel táplálkozó, állandó mozgásban lévő szarvas húsa nagyobb tápértékű, egészségesebb.
Ha tetszett a bejegyzés kérlek támogass minket egy 👍-al és egy megosztással!